2010. március 8., hétfő

a lehetetlen nem létezik

A börtön rozsdás,vas ajtajának zárjában ridegen fordul meg a nemesacél kulcs. Majd hangos,fülsiketítő nyikorgással tárul ki a régen bezárt cellaajtó.

-Jöjjön velem!-hallatszik egy mély,goromba hang a folyosóról.
A rabon látszik a rémület.Kikerekedett szemekkel próbálja kitalálni mi lehet mentének oka. Semmi nem jut eszébe,de feláll.Ha menni kell hát menni kell!

-Szaporán..nem érünk rá egész nap!-szólt megint a az érdes
hangú börtönőr. A cellalakó ijedtében felpattant s az ajtó felé vonszolta elgémberedett testét.

-Hová megyünk?-kérdezte megszeppenve.


-Szabadon távozhatsz végre!
-Olyasfajta meglepődöttség ült ki a 20 éve börtönben sínylődő ember arcára,mit leírni képtelenség,de látványa a memóriába ég.Miután felfogta a történteket,szeme megcsillant s kellemes nyugalom költözött szívébe.

-Van még valami-mondta a börtönőr.
-A rab most összeszűkült gyomorral hessegette el álomképét,miszerint kilép e sivár világ ajtaján.Biztosan valami rossz hír lesz...-gondolta.

-Vár magára valaki!-mosolyodott el a komornak tűnő őr.
A rab elégedetten vette fel szakadt dorkóját s még valami vidám nótát is fütyörészett talán...csendesen. A kibocsátó ablaknál megkapta elkobzott értékeit,cigarettatárcája széle már rozsdázott,de oly boldogság öntötte el a rab szívét,hogy észre sem vette. Felöltözött civil ruhájába és az ajtó felé igyekezett.Mikor odaért megtorpant...20 év majdnem egy negyed évszázad.Milyen lehet a börtönön kívül?Ki várhatja odakint az autóban? Megszeppenve hátraford
ult,vetett egy pillantást a rácsos ajtókra s a rideg folyosóra még utoljára.Gondolatok ezrei zilálták régóta elszigetelt elméjét.Megfogta a kilincset,lassan lenyomta,nagyot nyelt s magabiztosnak tűnő léptekkel indult kifelé. Mikor az autóhoz ért olyan meglepetés érte,mire álmában sem gondolt volna.Ott ült élete szerelme,kit a büntetés letöltése előtt hagyott magára. A nő várt Rá...hosszú,kemény éveken át várta,magányosan,minden percében a férfira gondolván. A férfi sosem gondolta,hogy valaha látja még Őt,a nő kiszállt s könnyektől homályos szemekkel nézett élete értelmére,majd zokogva omlott szerelme karjaiba.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése